Hírek

Elérhetőségek

Földrajzi fekvés

A település földrajza

Szuha és a közigazgatásilag hozzá tartozó – tőle déli irányban fekvő – Mátraalmás Nógrád megye délkeleti részén található. A település a Mátra északi lábánál, - melyet „Mátralábnak” neveznek – a Kikerics hegy alatt, a Galya patak völgyében húzódik meg.

A Mátra erdős bércei között megbújó kisközség természetes határát délről Galyatető képezi.
Szuha tipikus egyutcás völgyi falu szerkezetét mutatja. A főút melletti szakaszán, illetve a patakpart szakaszán máig fennmaradt a korabeli szalagtelkes településszerkezet a fésűs beépítéssel. Mátraalmás központi része szintén őrzi a korabeli településszerkezetét, amely a hegyi falvakra jellemző, kanyargós, keskeny utcákkal.
Szuha az észak-déli tengelyű völgyben mindkét irányban fokozatosan bővült, míg napjainkra a völgykatlan beépítésre alkalmas része szinte teljesen beépült

Mátraalmás településrész a Mátra északi lejtőjének ellaposodó teraszán bővült.

Szuha és Mátraalmás területén a hegyvidéki jellegnek megfelelően az agyagbemosódásos barna erdőtalajok foglalnak el nagyobb területet. Részben andezit és andezittufa málladékon, részben harmadidőszaki üledékeken képződtek.

A Mátra vizekben gazdag, a hegységben lévő források jelenléte és vízhozama a geológiai felépítésének és a csapadékviszonyoknak köszönhető. A hegység rétegvulkáni felépítése, valamint a hegy fő tömegét adó andezit rossz vízáteresztő képessége elősegíti a csapadék forrásként való felszínre bukkanását. Ilyen pl.
a Bükkfa-forrás, mely Szuhán a Hagymás-rét szélén található.

A hőmérséklet hatását a hegyvidéki jelleg uralja, felfelé haladva az évi átlagos hőmérséklet 100 méterenként átlag 0,3 0C-kal csökken, és egyre kiegyenlítettebb. Az évi középhőmérséklet átlaga 7-8 0C körül van, ami néhány fokkal alacsonyabb Nógrád megye más területeinél.

Az erdőkben a bükk, a tölgy az uralkodó növényfajta. Az erdei- és lucfenyő ültetvények újabb telepítésűek.

Gyakori nagyvad a vaddisznó, a gímszarvas és az őz is, a szőrmés ragadozók közül a róka és a nyest.

A terület elsősorban erdőgazdálkodásra és turisztikai célokra használható.